Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Różową sól himalajską kupisz na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119

Sól to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu należy stosować je w kuchni?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale podbija smak potraw. Pomimo, że nieumiarkowane użycie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi cynk, wapń czy potas, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, potasu i wapnia

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]