Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

Jeśli szukasz więcej informacji dotyczących przetworów ekologicznych, skieruj się tu.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który rozpoczął się w zeszłym wieku, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej szukają oni towarów wytworzonych z eko żywności.

Czym charakteryzuje się ekologiczna żywność?

Aby dany wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność eko oraz artykuły z niej wykonane muszą posiadać określone certyfikaty nadawane przez uprawnione do tego instytuty. Główną jednak cechą spożywczych wyrobów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania warzywa i owoce kultywowano z zachowaniem kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie stosowali chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które też są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy powodują odkwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami często skutkują obumieraniem pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do organizmu ich konsumentów.

Jak powinna być oznakowana zdrowa żywność ekologiczna?

Przetwory eko podlegają ciągłemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie transportu i magazynowania. Co ważne, gdy artykuł spełnia kryteria, jego producent nie licząc rutynowych informacji m.in. o masie netto, kraju produkcji ingredientów, terminie trwałości, możliwych alergenach czy temperaturze składowania, musi też koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest listek ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Szukając żywności eko trzeba więc czytać wnikliwie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o zdobytych certyfikatach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]