Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Znajdź kiszonki z warzyw.

Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, rzadko spotykany w innych częściach świata. Tymczasem domowe kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?

Wedle historyków proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w zlewie z octu, w solance bądź w soli, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niska kwasowość zawiesiny, w której jest on zanurzony, blokuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz był to perfekcyjny sposób, żeby wydłużyć okres zdatności do konsumpcji ryb, mięsa oraz warzyw nawet o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym pojawił się obyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Wyróżniają się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co interesujące, w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kapusty czy pulpy ziemniaczanej.

Kiszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo na całym świecie, również w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się ogromną popularnością. Jednakże ogórki kwaszone są tam bodajże wyjątkowo lubianym składnikiem burgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. Nad Wisłą prócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. cebulę, paprykę oraz owoce (np. gruszki), a niekiedy nawet jaja.

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem lub znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych rejonach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany podług standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w USA.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]