Migdały, czekolada, a może włoskie nugaty? Przegląd dodatków do kawy

Tutaj znajdziesz włoskie słodycze.

Przywykliśmy do spożywania kawy zamiast śniadania bądź na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym złego, bo napój ten ze względu na zawartą w niej kofeinę rozbudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z zaplanowanymi zadaniami. Tymczasem pomijamy to, że kawa połączona z rozmaitymi dodatkami może przekształcić się w aromatyczny przysmak, przy którym można się zrelaksować po trudnym dniu w pracy. Które wobec tego słodycze i ciastka dobrze łączą się z kawą?

Nugaty, czekolada i orzechowe słodycze – co harmonizuje z kawą?

Z kawą, szczególnie jeżeli uwielbiamy spożywać ją bez cukru i bez mleka, znakomicie współgrają wszelkie przysmaki, które przeciwważą jej mocny smak. To głównie:
nugaty – smakowity deser wytwarzany z ubitych białek i miodu, które miesza się z prażonymi orzechami (rozdrobnionymi bądź w całości), niekiedy z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny smakołyk, który na Starym Kontynencie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii i we Francji. Tam także produkuje się najlepsze słodycze tego typu;
desery z miodem, karmelem oraz toffi – holenderskie stroopwafle, pomadki mleczne lub sezamki – te słodycze idealnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą lektura;
migdały, orzechy oraz orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy mieszankę orzechów, smakowite muffinki z ich dodatkiem albo słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy wniebowzięci tym smakiem. Wypada jednakże pamiętać, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak lepiej spożywać je z umiarem;
kruche ciastka – np. biszkopty, ciastka owsiane i herbatniki, czyli wszystkie słodkości, które można zanurzyć w ciemnym napoju;
cynamonowe ciasta – polecamy bułki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem czy szarlotki. Ta przyprawa kapitalnie wzmacnia aromat kawy (można ją dodać też bezpośrednio do napoju, np. posypać nią delikatną piankę naszego latte);
czekolada – parę kawałków gorzkiej czekolady i kawa to kombinacja, która zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych. Rzecz jasna należy wybierać czekoladę najlepszej jakości z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (więcej niż 70%) oraz z małą zawartością tłuszczu i cukru. Dobre czekolady rozpoznaje się po głośnym chrupnięciu gdy się ją łamie.

Nasze dane:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]