Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną.

Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu potraw i każdy Polak dość często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – źródło niezbędnych składników odżywczych czy witamin

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, jako że te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy i minerały, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A trzeba zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji istotnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B6, B3). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi potasu, probiotyków i żelaza. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, toteż zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się jako bazowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją w formie surówki z siekaną cebulą i marchewką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też produkt, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i krokietów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby popularne polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.

Zasadniczo każdy kucharz ma swój sposób na kapustę kiszoną, jednakże współcześnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich i niewielkich pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]