Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Kiszonki wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który teraz często spotykany jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości witamin i żelaza
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy K, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak m.in. miedź, żelazo i fosfor. Wiele osób odczuwa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz warto pić go cyklicznie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie warto przesadzać – wystarczy spożywać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, wyostrza koncentrację, a zarazem zapobiega obstrukcjom. Choć buraki wyróżniają się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju trzeba składować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]