Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Dowiedz się, gdzie nabyć sok z kapusty kiszonej

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to również doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka czy refluks. Działają one też osłonowo podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]