Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Nie szukaj już więcej! Tu kupisz zakwas na barszcz czerwony.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą podajemy z reguły podczas Wigilii albo większych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale również wyśmienita przekąska
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie nieco słodki aromat powoduje, że idealnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami, pozostali wolą w nim jajo na twardo, ziemniaki i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to znakomita strawa na obiad, ale również apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy idealnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym farszem lub chrupiącego pasztecika z grzybami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również wiele żelaza, przez co poleca się je osobom chorującym na anemię. Tymczasem ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie chętnie zjada się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak
Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i inaczej doprawia to danie. Jedni dosypują do niego odrobinę cukru, by wydobyć naturalny słodkawy smak buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo zawiera więcej kluczowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać samodzielnie, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa około 7 dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]